Köztünk élnek – Vonka Viktor

Dátum

Élete 40 évéből 16-ot a Várhegyen töltött, mint utcazenész.

Eredeti végzettségei szerint könyvelő, statisztikus, közgazdász, művelődésszervező, felnőttképzési szakember, újságíró. Csak azt nem tanulta, amiből él, zeneiskolába nem járt.

Középiskolás korában barátjával, Lampel Viktorral megalapította a Lampel-Kertész triót (akkor még humoristának készült) és az Egy Húron Pendülünk nevű zenekart. Műsoraikat az Esztergom TV és a Rádió Esztergom számára készítették rendszeresen.

Főiskolás korában életre hívta a Pangea nevű, Ki mit tud?-győztes világzenei együttest, majd Borsody Ádám szövegíróval és az azóta csúcsra (K2) ért gitáros-énekes Suhajda Szilárddal a Papa Guy és a Szindikátust, amely egy paródia-zenekar volt.

Később csatlakozott a Club Era nevű folk’n’roll - csapathoz, amellyel beutazták fél Európát. Ez hozta meg a fordulópontot életében, mármint a zenekar, nem a turnék. Először együtt utcazenéltek a Bazilika királykapuja előtt, később önállósította magát. 1000 dalból álló műsorát 110 különböző nép dalai színesítik. Több mint 60 nyelven tudja megköszönni, ha dobnak a saját zenéjükre ismerő, hálás külföldiek. Többnyire két furulyával játszik egyszerre, néha hárommal.

Leggyakoribb vendégzenésze Páldi Zoltán, hazánk indonéziai kultúrattaséja, akivel együtt alapították Mesebeli Muzsikusok nevű gyerekzenekarukat, majd Clemente Gábor ütőhangszeres művész bevonásával Inana nevű, népi kevert stílusban alkotó együttesüket. Első koncertjüket a Nemzeti Múzeum előtti nagyszínpadon adták.

Előadói tevékenységének legnépszerűbb területét hangszerbemutatói jelentik, melyek során 4 földrész 50 különböző fúvós, ütős, pengetős hangszerén adja elő dalkincsének színe-javát.

Pályafutásának mellékterméke 8 CD és 1 DVD, utóbbin a világ számos tájáról érkezett átutazók éneklik vele népdalaikat. Ezek a felvételek megtekinthetők saját, huntwoflute néven futó youtube-csatornáján. A Krumpli című sütős-főzős youtube-felület aláfestőzenéjét is ő jegyzi (https://www.youtube.com/channel/UCaGFVkTs5a8VqWc1N4x9psg/featured).

Hanghordozóin a legkülönfélébb műfajok hallhatók: a reneszánsz-, a klasszikus- és a népzene remekei mellett filmzenét és rock-ot is játszik, valamint énekelt verseket, melyek szövegét többnyire ő maga írta.

Tóth Péter rendező két dokumentumfilmjének zenéjét is vele készíttette (Szőlőhegyi kápolnák; Várak, várromok).

Fellépni nem szeret, mert lámpalázas, az utcazene az egyetlen számára megfelelő kifejezési forma. A Bazilika előtti tér pedig az a helyszín, ahol szívesen váltja aprópénzre tehetségét.

Szenvedélyes csocsós és kajakos. Kedvenc szabadidős tevékenysége az olvasás. Vízöntő jegyű, vízöntő aszcendenssel, 30-szoros véradó, 6. kyu-s aikidoka, két türelmetlen fiú apja, egy türelmes feleség férje.