Maronka Csilla színművésznő a könyvtárban

Maronka Csilla

Az Esztergomi Helischer József Városi Könyvtár Köztünk élnek sorozatának február 26-i vendége a kishegyesi (vajdasági) születésű Maronka Csilla volt. A beszélgetés egy kis fotóösszeállítás bemutatásával kezdődött, amelyben láthattuk ifjú dívaként a színésznőt, és különböző újságok címlaplányaként is.

1961-ben látta meg a napvilágot, egy mosoly társaságában… ez a kedély végigkísérte eddigi életén… sokat köszönhet szüleinek, akik már nincsenek ezen a fizikai síkon, de szívében a legelőkelőbb helyet foglalják el.

Egy magyar faluban könyvek között és írógép hangjánál nevelkedett, magyar iskolába járhatott, majd középiskolai diplomát mint kulturológus, Topolyán kapott. 17 éves korában az Újvidék TV-ben volt bemondó.

1984-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán prózai szakon. Ezután egy évadot a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színházban töltött. Tanárai: Szabó Gyula, Simon Zsuzsa, Szabó István filmrendező, Gáti József beszédművészet-tanár, Gencsy Sári tánc-, balett-, sztepptanár, Pintér Tamás, aki akrobatikát, kaszkadőri trükköket, illetve lovaglást tanított.

1985-től a Pécsi Nemzeti Színház tagja volt. 1987-től a kecskeméti Katona József Színházban játszott. 1996-tól szabadfoglalkozású színművésznő. Vendégművészként szerepelt többek között az Aranytíz Színházban, a Pesti Magyar Színházban, a Babits Mihály Kamaratársulat előadásain, az Esztergomi Várszínházban, a Kalocsai Színházban és a Budapesti Operettszínházban. Jelmeztervezéssel is foglalkozott. Alapító tagja a 2017-ben megalakult esztergomi Babits Mihály Kamaratársulatnak.

Zalaegerszegen, Pécsett és Kecskeméten volt szerződésben, a világirodalom legszebb főszerepeit eljátszhatta. (Az ember tragédiája – Éva, Othello – Desdemona, Bánk bán – Melinda)

Film és televíziós szerepei: Fekete méz – Duna TV, Szomorú vasárnap – Duna TV

Játékfilmek, amikben játszott: Kismaszat és a gézengúzok, (1984), Szabadonczok – történelmi film (2017) (1849-ben játszódik).

Esztergomban él, A Művelődés Házát vezeti. Portréműsorait az RTVE-nél készíti már lassan tíz éve Életek és sorsok címmel, és tanít a Musical Akadémia JP esztergomi csapatában, illetve Törökbálinton.

2017-ben a Babits Kamaratársulat alapító tagja, és a Körúti Színháznál öt darabban játszik országszerte (Doktor Úr, Mese habbal, Kell egy színház, Moude és Harold és Üvegcipő).

Főműve a fia, Dániel. Imádja az állatokat, a természetet, a kézműveskedést.

Maronka Csilla igazán sokoldalú személyiség, komoly színházi szerepeket játszott el, most érzi úgy, hogy teljes az élete. Az életben általában vannak hullámhegyek és hullámvölgyek, most egy sikeres időszakban látogatott el könyvtárunkba, és osztotta meg velünk tapasztalatait.

A beszélgetésről készült felvételt a Médiatárban, a fotókat a Galériában tekinthetuk meg.

Hámosné Szőke Anna