„A hegymászás számomra az önmegvalósítás csodálatos lehetősége”

Október 14-én a Köztünk élnek című sorozatunk vendége Suhajda Szilárd, „expedíciós hegymászó” volt, aki önerejéből, oxigénpalack nélkül idén július 25-én sikeresen elérte a K2 8611 méteres csúcsát. Ő az első magyar, akinek sikerült feljutnia a Föld második legmagasabb hegycsúcsára. Vele beszélgetett Sinkó Gyula.

A beszélgetés elején tisztázódott, mi a különbség expedíciós hegymászás, sziklamászás, falmászás és alpinista hegymászás között. Suhajda Szilárd jelenleg nem Esztergomban él, nem is esztergomi születésű, ám szoros szálak, barátságok, emlékek kötik Esztergomhoz: életéveinek csaknem felét városunkban élte: először mint főiskolai hallgató, majd a Babits Iskola tanára, sőt később mint sportoló első sikereit is esztergomiként érte el. A vetítéssel egybekötött beszélgetésen Szilárd beszámolt a városhoz, a Pilishez, a természetjáráshoz fűződő viszonyáról. A hegymászás számára nem egy kipipálandó sportteljesítmény, hanem a természettel és a heggyel való találkozás élménye. Próbálkozásait nem minden expedíció alkalmával kísérte siker. A 8000 méter feletti Broad Peak 2014-es megmászása után két sikertelen kísérlet következett. Két egymást követő évben mászótársával, Klein Dáviddal a rossz időjárás miatt nem jutottak fel a tervezett csúcsra. Ám a reményt nem adták fel, és idei sikerük bizonyítja, érdemes volt folytatni a küzdelmet. A K2 expedíció sikeres csúcsmászásáról fényképekkel, pontos, tényszerű, de izgalmas, személyes történetekkel illusztrált színes beszámolót hallhattunk. Társa, Klein Dávid 7300 méteren a hármas táborban visszafordulni kényszerült, és ettől a ponttól Szilárd egyes-egyedül tette meg a hátralevő szakaszt, és érte el a kitűzött célt.

A vetítés és a beszélgetés nem egy élettelen heggyel küzdő hideg szívű sportolót mutatott meg a közönségnek, hanem Szilárd mély érzelmeiről, emberségéről, természet- és emberszeretetéről tett tanúbizonyságot. Az est zárszavának Szilárd ars poeticája bizonyult, Sinkó Gyula tolmácsolásában: „A hegymászás számomra az önmegvalósítás csodálatos lehetősége. Mindazon csoda által, ami a szemed elé tárul, minden nehéz lélegzet, minden újabb lépés közelebb visz saját magad teljesebb megismeréséhez. Nemcsak az ismeretlen és a világ felfedezését jelenti odafent lenni: önmagad megismerését is.”

Nagyon örülünk, hogy a városi könyvtárban megmutatkozhatott egy korábban „velünk élő” sikeres közéleti személyiség sorsa.

 

Zimonyi Zsanett