Könyvtári beszélgetések – Fa Nándor

Dátum

Fa Nándor élete első föld körüli útját a Szent Jupát nevű balatoni vitorlás hajóval teljesítette másodmagával, közel 700 nap alatt. 1990-ben indult el élete első egyszemélyes vitorlás versenyén, egy saját tervezésű és a saját kezével megépített 60 lábas versenyhajóval. A BOC Challenge nevű négy szakaszos, Newport-ból rajtoló versenyt sikeresen, tizenegyedik helyen fejezte be. 1992-ben újabb saját tervezésű és építésű hajóval vágott neki a Vendée Globe elnevezésű egyszemélyes non-stop földkerülő versenynek, ahol ötödikként - mint első nem francia versenyző - futott be a francia Les Sables d’Olonne kikötőjébe.

​A következő 1996-os Vendée Globe-on már nyerőesélyesként tartották számon, ám számos technikai megpróbáltatás és balszerencse következtében - többek között egy teherszállító hajóval való ütközés miatt -, többszöri újra rajtolás után a versenyben feladásra kényszerült.

Nándor ezután egy időre visszavonult az óceáni versenyvitorlázástól, s úgy döntött: idejét és energiáját magánvállalkozásának, a Fa Hajó Kft. fejlesztésének szenteli.

Fa Nándor 2012-ben újabb óceáni vitorlázó projektet indított el, az úgy nevezett Spirit of Hungary-t, hogy még egyszer teljesítse a Vendée Globe szóló földkerülő versenyt egy saját tervezésű Imoca60-as versenyvitorlással. A közel 5 évig tartó projekt időtartama alatt a Fa Hajó Kft tevékenysége szünetelt, a Vendée Globe és a Spirit of Hungary projekt sikeres befejeztével viszont újra nekilendült, hogy esztétikus és megbízható pontonokkal, stégekkel, teraszokkal és építményekkel szolgálja a magyar infrastruktúra fejlődését.

forrás: fahajo.hu