Könyvtári beszélgetések – Szarka Gyula

Dátum

A felvidéki Királyrévben nőtt fel. Alapiskolás korában zongorázni és gitározni tanult a galántai zeneiskolában. A pozsonyi Duna utcai gimnázium elvégzése után tanulmányait a Nyitrai Pedagógiai Főiskolán (mai nevén Konstantin Filozófus Egyetemen) folytatta, majd 5 évig alapiskolai tanító volt Nádszegen.

Főiskolai évei idején, 1983-ban alapította meg zenekarát, mely 1984-től a Ghymes nevet viseli. Ebben az időben tanult meg bőgőzni autodidakta módon.

2000-ben feleségével, Szarka Zsuzsával létrehozták a Nádszegi Napszínházat, ahol azóta számos előadást tartottak, felléptek többek között: Hobo Földes László, Gerendás Péter, Rudolf Péter és Nagy-Kálózy Eszter, Jordán Tamás, a Vujicsics együttes.

2004 áprilisában jelent meg első szóló lemeze "Alku" címmel. A lemezbemutatót - melyet több előadás is követett - színházi darab formájában láthatta a közönség a Kolibri Színházban; a dalok előadásán kívül az úgynevezett "fekete színház" bábtechnikával keltek életre a lemezen hallható szerelmes levelek.

A 2007-es és 2008-as évadban nagy sikerű mesekoncert sorozatot tartott a Komáromi Jókai Színházban a Ghymes együttes néhány tagjával valamint a színház két színészével. Az előadáson játékos formában, kerettörténetbe ágyazva csendültek fel a Ghymes együttes gyerekdalai és a magyar irodalom legismertebb gyermekversei, mondókái.

"Bor és a lányka" című második szóló albuma 2007-ben jelent meg, a lemez egy hónap alatt elérte az aranylemez minősítést.

A költő sorait 13 dalba foglalva feldolgozta Arany János Toldi c. elbeszélő költeményét, mely 2009-ben jelent meg CD-n "Toldi" címmel. A lemezen az eredetileg a Forrás Színház "Toldi" produkciójához készült zene kibővített formában hallható.

A "Toldi" album dalait új dalokkal kibővítve született a "Toldi - zenés költemény" zenéje, a darab színpadi bemutatójára 2012 márciusában a budapesti RaM Colosseumban került sor az ExperiDance Tánctársulat és a musical világából ismert énekesek előadásában. A zenés költemény 2012 májusában dupla CD-n is megjelent.

Zenét írt a "A napfényben fürdő kastély" című ifjúsági játékfilmhez, a filmbemutatót 2010. december 17-én tartották Pápán.

Szarka Gyula zenéje hallható az Evangélium Színház és a Forrás Színház közös produkciójaként 2011-ben bemutatott "Csíksomlyói magyar passió" című zenés passiójátékban is.

A Ghymes koncertek mellett folyamatosan fellép "Alku" valamint "Bor és a lányka" című műsorával is.

Közreműködik a Hétrét együttes "Hetric Free Folk" valamint Nagy Szabolcs "Régi jó időből" című albumán, mindkét lemezen 1-1 dalt énekel (Az ördög tánca, A bor legendája).
Szerzőként és előadóként közreműködik a "Kit ringat a bölcső, Janikát..." című Kaszás Attila emléklemezen.

Megálmodója és főszervezője a 2006-tól minden évben megrendezésre kerülő Ghymes Fesztiválnak, melynek célja olyan hagyományteremtő művészeti fesztivál létrehozása, ami a jelenkori zenei, színházi, irodalmi életünk maradandó alkotásaira épít.

A Ghymes együttessel számos rangos szakmai elismerésben részesült, 2011-ben testvérével, Szarka Tamással megosztott Kossuth-díjat kapott zeneszerzői, előadóművészi munkásságáért.

A zenélés mellett borászattal is foglalkozik a Badacsonyi Borvidéken. Munkája elismeréseként 2008-ban Hamvas-fürt borművészeti díjat kapott, több bora arany, ezüst, bronz minősítést ért el.

forrás: szarkagyula.hu