Pézsa Tibor, a vívás mestere járt a könyvtárban

Köztünk élnek sorozatunk 2019. október 21-i vendége Pézsa Tibor esztergomi születésű magyar vívó, olimpiai és világbajnok, minden idők egyik legsikeresebb magyar vívója, mesteredző, nyugállományú ezredes, ezért úgy is nevezik, hogy ő a kardvívás tábornoka. Nevét viseli az esztergomi Prímás-szigeti sportcsarnok. A vendégünkkel Sinkó Gyula beszélgetett.

A kardvívás mint sport a középkori könnyűlovasok harcaiból alakult ki, és olyan sport, ami a fizikai felkészülésen túl, észbeli felkészültséget is kíván.

Pézsa Tibor Esztergomban kezdett vívni, majd 1957-től a Budapest Honvéd versenyzője volt. 1964-ben, a tokiói olimpián egyéniben aranyérmes, majd 1970-ben egyéniben világbajnok lett.

1973-ban visszavonult a versenysporttól, és azóta foglalkozik az edzősködéssel. 1972 és 1985 között a Budapesti Honvéd Sportegyesület vívó szakosztályának vezetője volt. 1978 és 1982 között a kard válogatott szakágvezetője. 1983-ban vívó mesteredzői oklevelet szerzett. 1985-től 1989-ig Németországban dolgozott, de tevékenykedett Szaúd-Arábiában is. 1989-ben lett a Budapest Honvéd szaktanácsadója. 2005 óta a Budapest Sportegyesület, majd utóda, a Magyar Testgyakorlók Köre keretein belül vezeti a Pézsa Tibor Vívóakadémiát, amely az utánpótlással foglalkozik. 2014. október 1-jétől irányítja a női kardválogatott munkáját.

Nagy tisztelettel emlékezett meg egykori edzőjéről, Szűts Jánosról. Egy kedves történetet  is elmesélt kettőjük kapcsolatáról. Pézsa Tibor a tokiói győzelme után újra edzeni kezdett mesterével Szűts Jánossal, aki nem gratulált neki, hanem azt mondta: „Semmi baj nincs Tibor, hogy már most olimpiai bajnok lettél, most már ráérsz megtanulni vívni.”

A rendezvényen számos kortárs neve elhangzott, ízelítőt kaptunk az akkori kor szellemiségéből és a sporthoz, az emberekhez való viszonyról. Sokan megtisztelték Tibor bácsit jelenlétükkel, és a sportág feltörekvő csillagai is helyet foglaltak a sorok között.

Városunk sportcsarnoka méltán viseli Pézsa Tibor nevét, aki most már 83 éves, és a mai napig űzi a sportot, lejár edzeni és segít a versenyzőknek a felkészülésben.

A rendezvényen készült fényképfelvételeket a Galériában, a videofelvételt a Médiatárban nézhetik meg.

Hámosné Szőke Anna