„…virág volt a vers…” –10. versmondó verseny 50 év feletti amatőröknek

admin : 2018. 10. 08. - 12:04

2018. október 6-án, szombaton „…virág volt a vers…”  címmel immár tizedik alkalommal rendeztük meg az 50 év feletti amatőr versmondók szavalóversenyét a 47. Megyei Könyvhéten. A könyvhéten minden napra jut egy szlogen, a mai így hangzott: örökség és emlékezet. Ennél találóbb és szebb jelmondata nem is lehetett volna ennek az alkalomnak. A mi örökségünk, mindannyiunké, amiket itt ma láttunk, hallottunk, s az emlékezet, amely óvja és megtartja majd azokat. Fehér László tárogatóművész nyitotta meg játékával a szavalóversenyt emlékezetesebbé, élvezetesebbé téve ezt az ünnepi alkalmat.

Várady Eszter a könyvtár igazgatónője így köszöntötte a megjelenteket: „Tradíciót teremtettünk tíz esztendővel ezelőtt, és örülök, sőt, kicsit meg is hat, hogy a könyvek, a versek szeretete folyamatosan képes életben tartani ezt a hagyományt. Bízom benne, hogy ez így lesz az elkövetkező esztendőkben is, hiszen tán sosem volt még kor, amelyben ennyire nagy szükségünk lenne az igaz értékekre, s az erőre, az állhatatosságra, amely azokat megtartja.”

A versenyre összesen 27 fő érkezett, közülük öten határon túlról.

Az alkalmat megtisztelte jelenlétével Romanek Etelka polgármester asszony, Steindl Balázs, a megyei közgyűlés alelnöke, és Horányi László, Esztergom Város Idegenforgalmi és Kulturális Bizottságának tagja. A Megyei Közgyűlés, a korábbi évekhez hasonlóan különdíjat is felajánlott.

A zsűri igen illusztris személyekből állt: Pusztaszeri Kornél, a Madách színház színművésze, a zsűri elnöke. A zsűri tagjai: Kecskés Ildikó, az érsekújvári Anton Bernolák Könyvtár munkatársa, a Szlovákiai Magyar Könyvtárosok Egyesületének elnöke, maga is versmondó, Pásztó András, az esztergomi temesvári Pelbárt Ferences Gimnázium és Kollégium tanára és Bubik István Színkörének vezetője. Az esemény házigazdája pedig Dudok Dávid, az Esztergomi Diákszínkör tagja, egyetemi hallgató.

Három magyar verscímmel kellett jelezni a részvételi szándékot. A zsűri hosszas mérlegelést követően választotta ki a három legjobbnak ítélt versmondót. Valamennyi díjazott megkapta Martsa Piroska éremművész, műteremvezető kifejezetten erre az alkalomra készült emlékplakettjét – természetesen könyv is járt hozzá. Kecskés Ildikó is hozott magával ajándékot, a Szlovákiai Magyar Könyvtárosok Szervezetének különdíjaként.

A harmadik díjat Fülöp Katalin kapta, aki Zalaegerszegről érkezett. Jutalma: két értékes könyv, Martsa Piroska emlékplakettje, és természetesen emléklap – valamint a Szentgyörgymezői Olvasókör által felajánlott üveg méz.

A második díjat Mach András budapesti lakos érdemelte ki. Jutalma: 9000 Ft értékű könyvcsomag, Martsa Piroska emlékplakettje, és természetesen emléklap – valamint a Szentgyörgymezői Olvasókör által felajánlott üveg méz.

Az első díjat Ézsiás László budapesti lakos kapta. Jutalma: 14.000 Ft értékű könyvcsomag, Martsa Piroska emlékplakettje, és természetesen emléklap – valamint a Szentgyörgymezői Olvasókör által felajánlott üveg méz. A hetvenegy éves, látássérült férfi az esztergomi versmondó verseny visszatérő résztvevője, az eddigi tíz alkalom mindegyikén mondott verset.

A zsűri különdíját Bankó Róbert kapta, aki Tatáról érkezett. Jutalma: egy értékes könyv, s egy emlékplakett Martsa Piroska műhelyéből, valamint természetesen emléklap.

A Megyei Közgyűlés különdíját, melyet Steindl Balázs alelnök úr adott át, Dr. Ungvári Tamásnak Egerből ítélte a zsűri.

Oriskó Klára Naszvadról vehette át a Szlovákiai Magyar Könyvtárosok Szervezetének különdíját.

Senki nem távozott azonban üres kézzel: a könyvtár igazgatója mindenkinek megköszönte a részvételt, egy-egy kötetet nyújtott át, amelyet Meszes Balázs úrnak, a megyei Szakképzési Centrum szakmai főigazgató helyettesének köszönhetünk, valamint az alkalomra készült emléklappal tette emlékezetessé valamennyiük számára a részvételt.

A versenyhez az alábbiak nyújtottak támogatást: Esztergom Város Önkormányzata Idegenforgalmi és Kulturális Bizottsága, Gitti virág, Kovács Cukrászda Esztergom, Padlizsán étterem, Prímás Pince, Szentgyörgymezei Olvasókör – és természetesen az NKA.

A rendezvényről készült felvétel a Médiatárban, a fotókat a Galériában tekinthetik meg.

Hámosné Szőke Anna